Ontdek meer over Het Hooghuis Heesch

Theoretische of gemengde leerweg

Het Hooghuis Heesch is een school voor de theoretische leerweg van het vmbo. Je kunt bij ons op school terecht als er een ‘t’ in het advies van je basisschool zit: vmbo-t/havo, vmbo-t en vmbo-t/k. Bij vmbo-t+ volg je zes theorievakken en één praktijkvak. Dit is een mooie voorbereiding op het mbo. Als je naar de havo wilt, kun je kiezen voor meer theorievakken (mavo-route). Ook dan volg je nog steeds een praktijkvak. Je sluit je schooltijd bij ons af met een diploma theoretische of gemengde leerweg. Die keuze maak je pas vlak voor je eindexamen. Bij de gemengde leerweg doe je in één theoretisch vak minder examen.

Oog hebben voor elkaar

We zijn een zorgzame school en hebben oog voor elkaar. Onze leraren en medewerkers helpen jou waar jij het nodig hebt. Je eerste aanspreekpunt is je mentor. Bij hem of haar kun je altijd terecht. Je ziet je mentor dagelijks en samen houden jullie je ouders op de hoogte van hoe het met jou gaat op school. We houden van korte lijntjes. Ook je ouders kunnen altijd bij je mentor terecht. Samen werken we ook aan een veilige school. Dat doen we bijvoorbeeld door middel van een actief anti-pestprogramma en door tijdens de mentorlessen aandacht te besteden aan een fijne sfeer op school. Zo kom jij helemaal tot je recht.

Gevarieerd programma

Je bent op school niet alleen bezig met leervakken. In de onderbouw hebben we Xplore: Sport, Creatief of Technologie. Elke richting heeft een heel gevarieerd programma. Na een korte oriëntatie kies je voor één van de drie. Deze richting volg je dan zo’n twintig weken en daarna kun je opnieuw kiezen. Vind je een vak lastig? Dan krijg je hiervoor extra ondersteuning. Daar is voor of na je andere lessen ruimte voor. We noemen dat O-tijd, met de O van ondersteuning. Soms heb je extra aandacht nodig. Hiervoor hebben we op school speciale begeleiding in onze trajectvoorziening, zodat je in de klas goed verder kunt.

Mavo+ of vmbo-t+

Na klas 2 kom je in de bovenbouw. Je kunt bij ons kiezen uit twee richtingen: mavo+ (ter voorbereiding op de havo) en vmbo-t+ (ter voorbereiding op het mbo). Bij vmbo-t+ volg je naast je theorievakken een praktijkvak. Als je kiest voor mavo+ volg je meer theorievakken en ook een praktijkvak.

Je eigen stek

Ons onderwijs heeft een unieke opzet. Je hebt elke dag een mentoruur, waarin je onder andere bezig bent met studievaardigheden en plannen. Zo maken wij de overstap naar het voortgezet onderwijs makkelijker voor je. Bij ons op school leer je in een stamgroep. In je stamlokaal heb je een eigen werkplek. Daar werk je op je laptop of met gewone boeken. Je leert samenwerken, presenteren, plannen en organiseren. Zo ontwikkel je allerlei vaardigheden die je later van pas zullen komen tijdens je vervolgstudie of werk. De lessen duren 45 minuten en na elke twee lessen heb je pauze. Al vanaf de eerste klas is je lesrooster voor een deel flexibel. Je volgt lessen met je klas (deze lessen staan vast) en daarnaast kies je zelf een aantal lessen voor je basisrooster. Je kunt bijvoorbeeld extra lessen Nederlands, Engels of wiskunde volgen. Samen met je mentor kijk je voor welke vakken je wat extra tijd en uitleg kunt gebruiken. Natuurlijk helpen wij je mee bij het maken van een goede keuze. Als je een vak lastig vindt, is er voor of na je andere lessen ook ruimte voor extra ondersteuning (O-tijd).